Vegan 100- bokvinnare korade

2018-10-03T14:55:47+00:00 2018-10-03|

Tack för alla bidrag. Nu har vi enats om tre vinnare:

Tilda Forsmark, Kvicksund

Tildas bidrag är

Ljummen rotfruktssallad med marinerade bönor 

Ingredienser
1 Knippe rödbetor
Timjan
Olja
Salt

300 g Sötpotatis
1 Broccoli (färsk blir godast, men det funkar med fryst också)
1 Vitlök
Olja
Salt
Peppar

Bladspenat
Valfri sort nötter/mandlar

1 Förpackning blandade bönor
1 Vitlök
Chili (färsk eller torkad)
Olja
Salt
Peppar

Gör såhär:
Sätt ugnen på 200°C.

Skala och dela rödbetorna i mindre bitar. Krydda med timjan, olja och salt. Ställ in i ugnen ca 20 minuter.

Medan rödbetorna är i ugnen förbereder du resten av grönsakerna som ska in i ugnen strax.
Skala sötpotatisen och skär den i centimeter-tjocka skivor. Bryt broccolin i mindre buketter och skär stammen i bitar – här slängs inget! Broccoli-stammen går också att äta. Lägg sedan sötpotatisen och broccolin på en plåt med bakplåtspapper.
Hacka vitlök och blanda den med olja, salt och peppar. Ringla över oljan på sötpotatisen och broccolin.

När rödbetorna har varit inne 20 minuter:
Sänk ugnen till 175°C och varmluft. Ställ in plåten med sötpotatisen och broccolin. Sätt timern på 20 minuter till.

Skölj bönorna noggrant och låt rinna av. Hacka chilin och vitlöken, blanda dem sedan i en skål med olja. Häll i bönorna och smaka av med salt och peppar.

Testa om grönsakerna i ugnen är klara med en provsticka.

Lägg bladspenat, rödbetor, sötpotatis och broccoli i en stor skål. Hacka nötterna och strö över. Servera med bönblandningen.
Bon appetit!

Karolina Eriksson, Västerås vann med receptet:

Linssoppa som alla tycker om

1-2 gula lökar + 1-2 vitlökar hackas och fräses i olja , häll på
1.5 liter grönsaksbuljong (vatten + grönsakstärningar)
Lägg i
3 dl röda , okokta linser
2 burkar krossade tomater
3-4 morötter i tunna skivor
1 msk tomatpure
2 lagerblad
1 tsk smulad timjan
Svartpeppar + örtsalt efter smak

Kokas i 15-20 min

 

och slutligen Tåmas Persson,  Sala med bidraget :

Vegancarbonara

Olivolja
1 stor finhackad gul lök
1 pressad vitlöksklyfta
1 pkt Astrid & Aporna Strimlad Sk*nka
200 g riven Violife ost Original
7,5 dl Planti Matlagningsgrädde
1 buljongtärning
Salt
Peppar
Kokt spaghetti

Stek löken och vitlöken i olivoljan.
Då löken är mjuk och fin, häll i sk*nkan och stek med en kort stund.
Häll på Planti och i med osten och buljongtärningen.
Låt puttra på medelvärme i 10 min.
Salta och peppra efter behag.
Häll såsen på spaghettin.

 

Grattis alla tre, kokböckerna är postade till er.