Mer än glödlampor.
Zandra Camber leder studiecirklar om Vett & Watt. En av dessa är på Sala Sparbank. – Det går att minska energianvändningen mycket mer än de flesta tror, säger Zandra Camber. Men att byta några glödlampor räcker inte.

Zandra lär ut Vett och Watt

Genom Vett & Watt ska tusentals människor få möjlighet att lära sig mer om energi, inse hur lätt det är att spara pengar och samtidigt göra en insats för klimatet.

Vett & Watt är en folkbildningssatsning för att få fler medvetna om energifrågor. Zandra Camber leder just nu tre studiecirklar inom Vett & Watt.
  – Det är en del av Förbundet Agenda 21:s energi- och klimatarbete, berättar hon. Syftet är att få igång en rörelse bland människor att spara energi och samtidigt göra miljön en tjänst.
  Att det finns mycket mer att spara än vad de flesta tror har hon upplevt många gånger i sitt arbete med energieffektivisering.
  – Det finns alltid en möjlighet att spara något. Om alla är med och spar lite så blir det mycket tillsammans. Många bäckar små…

För att delta i Vett & Watt behöver man inte alls vara någon energiexpert, betonar Zandra Camber. Och hon vill gärna fånga upp dem som tycker att energi låter svårt och tråkigt. Själv tycker hon att energi är hur kul som helst.
  – Och ju mer man förstår, desto roligare är det, säger hon. Har man väl fått upp ögonen för Vett & Watt kan det bli en snöbollseffekt som rullar på och blir större och större.
  Det visar inte minst utvärderingen av deltagarna i den testgrupp som genomförts bland personal på Sala Sparbank.
  – De är jätteintresserade och vill ha en fortsättning. Det är nu det börjar, tycker de.

De testgrupper som genomförs under våren ser olika ut. Förutom gruppen vid Sala Sparbank är det en LRF-grupp i Tärnsjö och en grupp boende i Fläckebo. Alla med sin egen vardag och hemmiljö. Baskunskaperna om energi är olika och Zandra Camber utgår från hur det ser ut i respektive grupp.
  – Bland lantbrukarna blev det mycket tekniksnack på en gång. De pratar om solceller på ladugårdstak och sådant som är viktigt för dem, säger hon.
  När Zandra Camber inte arbetar med För-bundet Agenda 21:s Vett & Watt-projekt är hon energieffektiviserare vid HESAB, ett dotterbolag till Sala-Heby Energi. I den rollen är hon ofta ute och hjälper privatpersoner och företag att få ner sin energiförbrukning. Vett & Watt kan bli riktigt stort, tror hon.
  – Om många människor blir engagerade betyder det mycket för miljön och för att motverka klimatförändringarna.


Text: Marita Gustavsson
Foto: Peter Krüger