För barns rätt till en trygg barndom

Forskning visar att det är tre barn som är sexuellt utnyttjade i varje klass, och då är det lågt räknat.
  I det här numret har vi träffat organisation Treskablinoll som har skrivit förskolebrevet tillsammans med experter – kriminologer och barnpsykologer – som är en uppmaning om samarbete kring tio förebyggande riktlinjer och en integritetspolicy som vårdnadshavare kan skicka till sitt barns förskola. Tre barn måste bli noll, varje barn som blir utsatt är ett barn för mycket.
  – Alla barn har rätt till sin barndom. Tre barn i varje klass har inte fått den, och jag är en av dem. Det sägs att där barn är, där är pedofilerna. Därför är det min mission att göra varje plats där barn vistas säker. Tre ska bli noll, säger Elaine Eksvärd, grundaren av Treskablinoll.


Nu vet vi att 80 procent av övergreppen begås av en person som står barnet nära och oftast i hemmiljö, därför är det extra viktigt att lära barn integritet redan från förskoleåldern. De måste få reda på att hemligheter som gör ont i magen är dåliga hemligheter som man får berätta för någon annan vuxen, och att man har rätt att säga ”stopp – min kropp” om det inte känns bra. Det gäller både vuxna och barn.

Vill du odla i sommar eller har du mark som ingen odlar på? Då kan du passa på att anmäla dig till Co-Grow, en organisation som matchar tomma odlingsytor med gröna fingrar. Förutom att få chansen att odla eget så kan även nya bekantskaper spira, med eller utan gröna fingrar från start.

Sommar och ljusare dagar kan innebära en del renovering kanske av torp, hus eller altan. Innan du sätter igång och handlar nytt, läs gärna reportaget om Anders Krasse. Han har totalrenoverat en gård med material och saker som andra människor sett som kasserade och obrukbara. En förvandling av ett kråkslott till ett alldeles eget slott.

Sommarhälsningar


  

 Lotta Görling, chefredaktör