Ekeby BK tävlar med Svett och Watt


Ekeby BK har sedan en tid tillbaka en väl fungerande verksamhet för nyanlända och asylsökande ungdomar. Eftersom anläggningen, Eklidens IP, ligger en bit utanför Hallstahammar har ledarna hämtat och skjutsat ungdomarna med bil till träningar och matcher. Nu har föreningen istället köpt in begagnade cyklar som spelarna själva får fixa iordning. Vi hälsar på hos Ekeby BK som är en av föreningarna som tävlar med Svett och Watt.

Fågelkvitter, strålande sol från en klarblå himmel och doften av nyklippt gräs välkomnar oss till Eklidens IP utanför Hallstahammar. Det är onsdag eftermiddag och Thommy Gustafsson och Niko Ljevar från Ekeby BK välkomnar oss med stora leenden. Flaggan är hissad och vi tar grusvägen fram till klubbhuset, där vi slår oss ner vid ett av borden.
  – Många lag som kommer hit blir kvar en lång stund efter att matchen är färdigspelad, berättar Thommy som är en riktig eldsjäl i föreningen.
  – De flesta verkar trivas här, precis som vi.
  Det är lätt att förstå varför. Eklidens IP är en idyll och välkomnandet är varmt rakt igenom. Thommy och Niko berättar om föreningens verksamhet och det samarbete som sedan en tid tillbaka finns med Västmanlands Idrottsförbund gällande inkludering av nyanlända och asylsökande ungdomar. Cirka 40 ensamkommande ungdomar deltar idag i föreningens verksamhet och det är också deras insatser som vi idag uppmärksammar i projektet Svett och Watt.

Vi gör en tillbakablick och pratar om hur flyktingkrisen i Europa påverkade Sverige och Hallstahammar. Många unga hamnade på asylboenden utan att ha sysselsättning och Niko berättar att han fick frågan om han kunde hjälpa till och erbjuda kostnadsfri fotbollsträning.
  – Jag åkte till kommunens asylboenden och presenterade mig och sa att de var välkomna att träna med mig två gånger i veckan, berättar Niko.
  – Utan Thommy och Ekeby BK hade det inte varit möjligt att erbjuda verksamheten. De ställde upp med utrustning, träningstider och allt annat som behövdes. Jag vill även lyfta det stöd jag fick av min arbetsgivare och företaget jag arbetar för samt mitt fackförbund.

Intresset för att spela fotboll var stort och inledningsvis blev det mycket skjutsande för Niko och Tommy, eftersom Eklidens IP ligger cirka fyra kilometer utanför Hallstahammar.
  – Vi hämtade ungdomarna och skjutsade runt dem, men vi märkte ganska snabbt att det var svårt att hinna med. Samtidigt kostade det en hel del och det var såklart inte särskilt miljövänligt med allt bilåkande heller. I augusti 2016 köpte vi in 30 begagnade cyklar och gjorde i ordning en liten tillfällig cykelverkstad här på Ekliden, berättar Niko och blickar bort mot verkstaden i byggnaden bredvid.
  – Att ungdomarna själva fick skruva ihop sina cyklar var viktigt. Vi skapade en bra sysselsättning för dem och märkte att de blev mer rädda om sina cyklar när det var något de hade arbetat med på egen hand. Dessutom tränade vi en hel del svenska under tiden.
  Vi konstaterar snabbt att det står en hel del cyklar parkerade vid anläggningen och det blir fler och fler bekräftar Thommy:
  – Förut var det ganska få i föreningen som tog cykeln till träningen, men vi märker att det är många i de yngre lagen som har blivit inspirerade och som också väljer att ta cykeln hit nu. Det är roligt att se!

Det sjuder av
liv och aktiviteter. Ikväll är det uppstart för sommarlovsaktiviteterna där föreningen erbjuder ”Bumperball” i samverkan med Hallstahammars kommun. Även här hjälper ungdomarna från Niko och Thommys gäng till, både som ledare och grillmästare, då det efter avlutade aktiviteter erbjuds hamburgare till alla. Grilldoft och glada skratt fyller den ljumma sommarkvällen. På staketen runt fotbollsplanen sitter syskon och kompisar och väntar på sin tur att spela. Samtidigt passar Eric Söderberg, projektledare för Svett och Watt, på att göra en enklare energiinventering av anläggningen tillsammans med Thommy. Tips och idéer om hur föreningen kan jobba ännu bättre med energi- och klimatfrågor bollas och Eric antecknar noggrant.
  Niko berättar att det är viktigt att jobba med förebilder i föreningen och att Boris Ljevar och Karwan Safari från VSK Fotbolls A-lag har blivit faddrar för de ensamkommande ungdomarna i Ekeby BK. Idag finns de på plats på Ekliden för att hänga med sina kompisar.
  – Vi kommer att arbeta vidare både med inkludering och med Svett och Watt i Ekeby BK. Om min förening skulle vinna ett träningsläger skulle det betyda väldigt mycket. Det skulle ge oss ännu bättre förutsättningar att hjälpa nyanlända att komma in i föreningslivet. Det bästa man kan göra är att låta alla vara med. Att vinna priset skulle ge oss ännu större möjligheter.


Text och foto: Anette Fransson