Hållbara samhällen

I en artikel som publicerades i Svenska Dagbladet den 23 augusti frågade journalisten Mustafa Can sig vad arbetarförfattaren och Stockholmsskildraren Per Anders Fogelström, som föddes för 100 år sedan, hade sagt om ”Drömmarnas stad” idag?”.
  I artikeln så skildrar han ett segregerat Stockholm och ett Södermalm som genom åratal av höjda bostadspriser gjort Södermalm till en stadsdel ”som bättre skulle tjäna som socialantropologisk temapark för utstuderad coolness och förljugen spontanitet – en plats där folk tar selfies med utvisningshotade flyktingar för att öka på sitt humankapital”.


Hur ser det ut i vårt län?
Jessica Andersson har träffat Terence Fell, lektor i statsvetenskap på Mälardalens högskola, som menar att kommuner måste satsa på flera fronter samtidigt för att inte bara skapa större medelklassområden. Han tror på en kommun som sätter upp etiska villkor och att det bästa samhället är där gapet mellan människor minimeras. Mycket intressant läsning.

Det normala när det gäller teknik är att den måste vara föränderlig för att följa med utvecklingen, men för vattenkraftverket i Västerkvarn är det som om tiden stått still. 101 år med småskalig vattenkraft som gett energi genom åren. Nu har turbinerna bytts ut och en ny fiskväg har tagit form, vilket borde generera energi för kommande hundra år.

Plasten hänger sig fortfarande kvar, i affärerna, i badrumsskåpet, kläder. Natur, hav mår inte bra och alarmerande rapporter syns. Nu har Mälarens vattenvårdsförbund undersökt sjöarna runt omkring för att kartlägga och jämföra för att se om det innebär ett miljöproblem.

I höstnumret av Gröna Draken har vi även hälsat på hos Ukulele-familjen, som 2016 gjorde ett uppmärksammat köpstoppsår och låter 2017 bli året då de istället för köpstopp rensar tillsammans.

Själv tänker jag rensa badrumsskåp för att ta bort alla produkter som innehåller plastpartiklar. Jag har testat att göra mitt eget sköljmedel, näst på tur är att pröva att göra egen bodyscrub som vi tipsar om i tidningen.

Med hopp om en härlig höst fylld med klok läsning,


  

 Lotta Görling, chefredaktör