Smak, doft och musik hör ihop


Livemat-show. Rune Kalf-Hansen och sonen Fabian lagade mat på ekologiska råvaror inför publik.


Att laga god och ekologisk mat är en njutning, gärna i kombination med bra musik. Så var det när Förbundet Agenda 21 bjöd in till livemat-show med stjärnkocken Rune Kalf-Hansen.

Ett hundratal skolungdomar från hela länet hade samlats i Växhuset i Västerås en fredagseftermiddag, för att möta Rune Kalf-Hansen och hans söner Fabin och Felix. Rune Kalf-Hansen är en sann matlagningskonstnär som väcker lusten till matlagning med hjälp av dofter, färger, smaker och musik. Han vill visa matlagning som passar in i ungas liv – frukost innan skolan, lunch, energirikt mellanmål och god middag. Felix stod för musiken från DJ-båset, medan Fabian lagade mat och diskuterade kost och matlagning med sin pappa.

Säsongsanpassade råvaror
Maten som lagades på scenen var gjord på säsongens ekologiska rå-varor. Svårare är det inte att äta klimatsmart, anser Rune Kalf-Hansen. Råvarorna till showen var närodlade och levererades från Bygdens bageri och karameller. Ylva Holmberg och Pauline Salzer fanns på plats och pratade engagerat om ekologiska råvaror med kockarna.
  Musik är som matlagning, tycker Felix Kalf-Hansen. Den kommer och går med årstiderna.
  – En sådan här dag med riktigt pissväder ute, vill man ha lite bra ”feel-good” musik och då passar det med John Mayers ”Waiting on the world to change”. Till musikens gungande rytmer lagades snabbt ett energirikt mellanmål – bananmilkshake med Kravbanan, ekologisk mjölk samt lite honung och kanel som krydda.
  Caroline Lindeskär och Abduliahi Abshir nöjde sig inte med att bara titta på showen, utan var också med på scenen och lagade mat. De fick välja fritt bland råvarorna och på 10 minuter lagade Caroline ihop en omelett med rotfrukter och Abdulahi fixade en pasta med tomater, kantareller och riven ost.

Kantareller och kryddor
Doften av stekta kantareller och kryddor spred sig i salen och fick ”gästkockarna” att framstå som riktiga matlagningsproffs. Rune och Fabian, som provsmakade deras mat, gav dem också bra betyg. Ungdomarna som var med på showen deltar i Förbundet Agenda 21:s projekt Coola Kålroten.
  – Det här var ingen vanlig föreläsning utan en matlagningsshow som inspirerar ungdomarna att själva prova på att laga hälsosam, god och ekologisk mat, berättar projektledaren Charlotte Bäckström efter showen.

Text: Anna Malmström
Foto: Ronja Honkala