36


 


Mikael Söderberg, affärsområdeschef på Bostads AB Mimer, ser en spännande utmaning i Framtidsgränd. – Det smarta elnätet ger möjligheter att spara energi och är ett steg mot mer serviceinriktade bostäder.

Framtidsgränd
20 procent av elen produceras av solpaneler

På Vallby i Västerås har ett flerbostadshus byggts om och skapats för morgondagens behov. I huset som kallas Framtidsgränd kan de boende genom smarta hjälpmedel påverka sin energianvändning. Elpanelerna på husets fasad mot söder producerar 20 procent av den el som förbrukas i lägenheterna.

För tre år sedan startade Bostads AB Mimer och Mälarenergi ett gemensamt framtidsprojekt som kallas Framtidsgränd. Grundtanken med projektet är bland annat att bidra till en effektivare och energisnålare elmarknad. Men också ökade servicefunktioner för hyresgästerna.
  Ett av Mimers bostadshus på Allmogeplatsen 25–29 på Vallby har byggts om med fokus på smartare energianvändning. De 19 renoverade lägenheterna stod klara 2014. Hälften av hyresgästerna bodde redan i huset och hälften var nyinflyttade. Forskarteamet RISE Interactive har under resans gång studerat projektet och gjort intervjuer med hyresgästerna.
  Mikael Söderberg, affärsområdeschef på Bostads AB Mimer, har varit en av de ansvariga sedan projektet startade.
  – Vi byggde om lägenheterna med tanke på framtiden, därav namnet Framtidsgränd. Det innebär moderna lägenheter med smarta tekniska lösningar där hyresgästerna i allra högsta grad kan vara med och göra skillnad. Det gör de genom att använda energi smartare. De kan se hur mycket energi de förbrukar och får tips på och råd om hur de kan minska användandet.
  Mimer och Mälarenergi har installerat ett så kallat smart elnät, som bland annat innebär solpaneler på balkongräcken och husfasader mot söder, energisnål disk- och tvättutrustning som går att styra så att man tvättar/diskar när energin är billig. Dessutom kunde hyresgästen i realtid via en webbsida se såväl vattenförbrukning som elanvändning och solelsproduktion. Projektet är avslutat och webbsidan nedlagd. Hyresgästerna kan nu se sin förbrukning som alla andra kunder hos Mälarenergi, månadsvis i efterskott. Enligt Mikael Söderberg producerar solpanelerna cirka 20 procent av den el som förbrukas i bostaden. Som mest förstås under vår, sommar och höst.
  Mikael Söderberg menar att de flesta lägenheter i Mimers bostadsbestånd inte har modern energianvändning.
  – Men det har också visat sig att vi har ett krångligt och byråkratiskt regelsystem när det gäller smarta hem. Marknaden har visat sig vara omogen men kommer säkert att anpassa sig när behoven växer fram.
  – Framtidsgränd är ett projekt som förhoppningsvis ska ge oss fler steg mot mer energieffektiva, men också mer serviceinriktade bostäder. Om vi blickar framåt ska vi kunna installera trygghetslarm och styra alla möjliga servicefunktioner. En givare i varje lägenhet kan ge tillgång till all tänkbar service, avslutar han.
  Forskaren Elin Onnevall, som följt projektet sedan start, menar att det är för tidigt att konstatera stora energibesparingar.
  – Däremot kan vi se att hyresgästerna har lärt sig att använda de smarta elhjälpmedlen och tänker mer energisnålt. Så småningom kommer det också att märkas i förbrukningen.

Text: Lilian Haraldsson
Foto: Peter Krüger


.