Petra Borén sprider kunskap om slöjd. Nu är hon aktuell med utställningen ”Spegel, spegel”. Det är en utställning med 20 återanvända speglar som fått nytt utseende i form av nya ramar.

Slöjd som speglar - En hållbar konsumtion


Petra Borén driver instagramkontot konstiform där hon, förutom att inspirera med lockande bilder för att få andra att börja slöjda mer, har syftet att sprida kunskap om slöjd – med förhoppningen att skapa ett större engagemang för en mer hållbar framtid med produktion och konsumtion i fokus.
  – Att dela med mig och inspirera andra är enormt viktigt för mig, säger Petra Borén..

Nu är hon aktuell med utställningen ”Spegel, spegel”. Det är en utställning som är uppbyggd av 20 återanvända speglar som fått nytt utseende i form av nya ramar. De är virkade av garnspill från textilindustrin. Den första spegeln blev vit och oval, därefter har det blivit fler färger och former.
  – Det har blivit ett och annat loppisbesök för att hitta speglarna, men textilspillet beställer jag via nätet, berättar Petra.

I takt med
att speglarna blev klara fylldes först hennes arbetsrum, därefter hela huset. Nu när utställningen är aktiv så blev det väldigt tomt hemma.
  – Till och med min sambo tyckte att det blev tomt på väggarna, det var så mysigt att spegla sig i olika färger och former. Spegelbilden blev som ett enda stort smycke.

Förutom utställningen kommer
Petra att ha ”wirkshops” där de som är nyfikna kan prova på att virka, bland annat med Zpaghettigarnet som hon använt till speglarna.
  – Med wirkshopen hoppas jag skapa en diskussion kring återbruk och utforska gränserna för vad man kan få skapa med en virknål och lite garn. Det som är skräp för någon kan vara en skatt för någon annan.

För Petra har slöjd och konst alltid gått hand i hand. Hon är utbildad både designer och grafiker, varit utbytesstudent i Barcelona och arbetat och praktiserat i New York. Efter 10 år så flyttade Petra hem till Sala.
  – När jag kom tillbaka ville jag göra något för Sala. Jag minns min egen ungdomstid när det enda man tänkte på var inte om man skulle lämna stan, utan när. Allt var så litet och instängt, inga framtidsplaner alls kändes det som. Nu är det en annan stämning i Sala med nytänk och visioner, eller så kanske det är jag som förändrats under åren och hittat hem igen, funderar hon.

Efter att ha arbetat ett år som textillärare i Sala kom Petra på andra tankar och ville istället utveckla sina egna idéer om att få folk till att slöjda mer. Hon är nu inne på andra året på en utbildning, i Leksand, om kreativt entreprenörskap.
  – I somras hade jag min första workshop för barn. Genom att skapa något på egen hand ökar förståelsen för produktens rätta värde och ger en bra inblick i resursförbrukning, det är en av många anledningar till varför jag tycker slöjd är så viktigt. Samhället idag går ut på att de större företagen lockar konsumenterna med låga priser, men vad är det vi egentligen får? Om inte vi betalar det priset vi kanske borde, vem eller vad går det ut över då? Därför är slöjd så viktigt för en hållbar konsumtion, det går att förändra genom återbruk och återanvändning istället för att ständigt köpa nytt, konstaterar Petra.

Text och foto: Lotta Görling


.