Avslappnad häst i stallet. Jonna Borg Zeidlitz har, tillsammans med Lina Noaksson, tillverkat en vetevärmare speciellt anpassad till hästar.

Värmande omsorg


För Jonna Borg Zeidlitz är hästar och fälttävlan en stor del av hennes liv och när hennes tävlingshäst höll på att bryta nacken var det nära att intresset tog slut. Men efter många sömnlösa nätter och en hel del experimenterade för att lindra smärta och mjuka upp stela muskler hos hästen vändes mardrömmen. Tillsammans med Lina Noaksson, som är hästmassör, tillverkade de en vetevärmare speciellt anpassad till hästar. Idag mår tävlingshästen bra igen och vetevärmaren har tagit hästvärlden med storm.

Men det är inte enbart hästvärlden som uppmärksammat vetevärmaren, nyligen fick de ta emot ett pris för bästa innovation i Västmanland.
  – Vi har skapat en produkt, som ger ett så minimalt avtryck på miljön som bara är möjligt, men maximalt med värme och lindring hos hästarna, berättar Jonna.

I stallet får
en av hästarna en vetevärmare på sig, och efter bara en liten stund så slappnar den av betydligt.
  – Det syns tydligt på hästen, underläppen slappnar av, huvudet sänks och ögat stängs. Det var en effekt vi inte hade räknat med, den påtagliga avslappningen. Men det är klart, en varm och tung vetekudde gör onekligen att hästen kommer till ro, säger Jonna.

Vetevärmarna har varit hos ett antal testryttare och de har alla varit nöjda med kombinationen av tyngdkänslan och värmen från vetekudden.
  – För en nervös häst innan tävling så är avslappning perfekt, men även för att snabba på återhämtningen efter ett intensivt pass. Vetevärmaren kan med fördel användas under träning, med god effekt också som kyla på bland annat senor, säger Lina.

Vetevärmaren är gjord av närproducerat ekologiskt vete och sydd i ett miljöcertifierat tyg från Italien. I övrigt finns hela produktionskedjan inom en radie av 25 mil från Skultuna.
  – Vetet vi har i våra värmare kommer från min egen åker, så vi kan garantera att det är ekologiskt och ansvarsfullt producerat, ända från produktion till konsument, säger Lina.

Att skapa och se till att få en fungerande verksamhet är något som både Jonna och Lina har med sig sedan tidigare. Jonna är C-tränare i fälttävlan, stildomare och i grunden grafiker med många år inom kommunikation och media.
  – Jag har min egen hästgård med träning på egen terrängbana och med koppling till närliggande terrängbanor som Strömsholm. Förutom det driver jag egen uppfödning av tävlingshästar samt bed and breakfast på gården Norrängen, säger Jonna.

Lina är, förutom massör och hästmassör, personlig tränare med lång erfarenhet inom idrottsvärlden med flera Iron Man-tävlingar i bagaget. På gården i Ransta finns hennes egen träningsform ”Farmers Fitness”
  – Att träna innebär inte att man behöver ha specialdesignade kläder eller redskap. Hos mig struntar vi istället i alla trender och kör så det ryker med det vi har, det vill säga skottkärror, bilbatteri, spett och däck, säger Lina.

Samtidigt är hennes dagar fyllda med sysslor som djurskötare med allt vad det innebär. Bland annat att se till att det finns ekologiskt vete att fylla vetevärmarna med.

Text: Lotta Görling
Foto: Lina Noaksson


.