… vinnarna av boken Niklas jul!

Lilian Heisl, Skultuna
Irene Hagner, Västerås
och Ann-Katrin Ekebergh i  Fagersta.
Böckerna kommer med posten!
Här kommer några av deras bästa klimatsmarta tips:

Ingen kan göra allt men alla kan göra något! Äter gör vi alla så börja med att införa trevliga matupplevelser för hela familjen.

Köp en fin skrivbok till familjen eller annan du bryr dig om. En bok med ex.vis röda/guldfärgade pärmar, fina pennor och skriv VECKANS MENYER på framsidan. 

Gör tillsammans upp menyer för hela veckan och veckohandla utifrån menyerna. Notera dag och datum för menyerna. 

Köp eller ge bort ett fint skrivhäfte där inköpslistan skrivs. Olika matvaror skrivs i grupper som de hör ihop med och grupperna kan skrivas med olika färger. Ex. grönt bläck för grönsaker. 

Laga i ordning mera mat än vad som går åt till en måltid. Köp till dig själv eller ge bort trevliga, praktiska matlådor, glaslådor med plastlock eller gamla hederliga plåtlådor om du hittar sådana. Gör matlådor till de vuxna direkt efter middagen. 

Gör i ordning grönsallad efter årstid till middagen. Vintertid morötter/vitkål/annan kål. Se till att grönsakerna räcker till salladslådor kommande lunch. Köp gärna en fin och lättdiskad salladslåda att ta med till jobbet. 

Gör i ordning en smörgås på kvällen att ta med till jobbet när hungern känns under eftermiddagsfikat. En lämplig förvaring till smörgåsen köper du till dig själv eller till någon annan. 

Ta med svenskt äpple/päron till jobbet och skicka med barnen till skolan. Lämlig förvaring till dessa behövs. 

Efter varje meny kan man ha ett blad med plats för omdömen om maten/drycken. Inte endast ”gott”, ”äckligt” utan mera nyanserat/förslag på förändring till nästa gång maten lagas. Den som skriver mest uttrycksfullt får veckans pris. 

Tag med barnen till en orientalisk mataffär litet då och då och låt dem välja var sin ny frukt/grönsak/frö/pasta/bulgur mm. Skriv upp familjens omdömen i den fina skrivboken. Givetvis tar du med egen tygkasse.Ytterligare ett julklappstips. 

En utflykt i närområdet brukar uppskattas av såväl barn som vuxna. Tag med litet mat och dryck, som kan ätas i skogen eller annat lämpligt ställe. Att gå, cykla eller åka pulka till målet är extra trevligt. 

I utflyktsboken skrivs aktiviteten ner och alla deltagares omdömen, ex.vis vad vuxna och barn tyckte om platsen, färdmedlet, maten, drycken.